Migrene guiden

Hva er migrene?

Migrene er et anfall med hodepine som varer i opptil 72 timer. Anfallet preges av kvalme, og ømfintlighet ovenfor lys og lyd. Hele 75 prosent får nakkesmerter i kjølvannet av migreneanfallet. Migrene rammer dobbelt så mange kvinner som menn, og derfor tror forskerne at sykdommen er arvelig.

Vanlige symptomer i forbindelse med migrene er depresjon, slitenhet, angst, nervøsitet, irritabilitet og svekket konsentrasjonsevne. Noen opplever også sløret syn, tett nese, sult, diare, magesmerter, økt vannlating, blekhet, svetting, eller varme- eller kuldefølelse.

Migrene deles ofte inn i to underkategorier; migrene med aura, og migrene uten aura. Med aura menes i denne sammenheng ulike sanseinntrykk som for eksempel en følelse av mindre årvåkenhet, nummenhet i ansikt eller på hender, eller unormal fornemmelse av lukt, smak eller berøring. Disse symptomene oppstår som regel omlag 5-20 minutter forut for migreneanfallet.

Hva skjer med kroppen under migrene?

Selv om årsaken til migrene er ukjent antar forskere en del om årsaken som ligger bak. Mange tror det dreier seg om forandringer i blodgjennomstrømningen i hodet, og ubalanse i naturlige stoffer i hjernen.

Når blodårer i hodet utvider seg, fører dette til utslipp av kjemikaler som produserer smerte. I tillegg vil utvidelsen legge press på nerver i nærheten. Nervene sender så smertesignaler til hjernen.

Hvordan diagnostiserer man migrene?

Diagnostisering av migrene er problematisk, og det finnes per dags dato ingen måte å etterprøve diagnosen på. Ofte benyttes en ”hodepinedagbok” for å finne ut omfanget og frekvensen av anfallene. I tillegg vil man finne ut om det er noen symptomer/triggere som assosieres med migreneanfallene. Nedenfor kan du laste ned ”Bli-Kvitt-MIGRENENs” egen sjekkliste slik at du kan starte prosessen med å identifisere forhold som trigger din egen migrene. MR skanning og lignende kan benyttes for å utelukke andre årsaker til migrenen.

De som allerede vet at de har migrene har også opplevd at det er vanskelig å finne en kur man kan gjennomføre for å bli kvitt denne sykdommen. Mye av behandlingen som finnes er rettet mot å gjøre anfallet så lite som mulig. Forskjellige folk reagerer også svært forskjellig på ulike typer behandling.

Migrene med aura

Migrene med aura rammer om lag 20 prosent av de som har migrene. Det kan også dreie seg om synsforstyrrelser som blinde soner, blinkende lys, eller til og med hallusinasjoner. Disse symptomene oppstår som regel omlag 5-20 minutter forut for migreneanfallet.

På lik linje med vanlig migrene, er forskerne i den vestlige delen av verden per i dag ikke helt sikre hva som forårsaker migrene med aura. Likevel gjør de seg noen antakelser. Som nevnt tidligere tror de at migrene er forbundet med ubalanse mellom hormoner i hjernen. Det antas at auraen oppstår på grunn av arv, og i visse tilfeller også overvekt. Nedenfor kan du sen en rekke videoer som forklarer migrene.

For å diagnostiskere migrene med aura kan det være aktuelt å se på faktorer som allergi, andre medisiner som benyttes av pasienten, og sykehistorikken til nærmest familie. I tillegg vil blodprøve, MR-skanning, og en undersøkelse for å se etter andre årsaker som kan gi samme symptomer, som for eksempel infeksjoner eller hjernesvulster, kunne hjelpe en lege å kartlegge mer.

Les mer om vårt behandlingsprogram,”migrenefri med garanti” der vi garanterer at migreneanfallene stopper før 30 dager har passert. I motsatt tilfelle får du pengene tilbake.

Hva er forskjellen på migrene og hodepine?

Ovenfor ser du en modell som viser en del faktorer du kan bruke for å finne ut om det du opplever er migrene eller annen hodepine. Oftest vil annen hodepine dreie seg omspenningshodepine da det er den vanligste formen for hodepine. Vær oppmerksom på at ikke alle symptomene er absolutte. For eksempel kan migrene oppleves som smerte på begge sider av hodet, men det er mest normalt at det dominerer en side av gangen. Er du fremdeles usikker på hva slags hodepine du har kan du få det karlagt ved å fylle ut skjema for spørsmålsbesvarelse.

Behandling av migrene ved hjelp av thai-massasje

 ”US National Library of Medicine National Institutes of Health” lanserte i 2014 “Effects of Thai traditional massage on pressure pain threshold and headache intensity in patients with chronic tension-typeand migraine headaches”. Rapporten konkluderer med at thai-massasje ga en vesentlig lindring av smerter for pasienter som led av migrene og kronisk hodepine. De går så langt som til å si at forskningen tyder på thaimassasje kan være en godt alternativ til tradisjonell behandling.

Det å bli i generelt bedre form når man har migrene er ingen dum ide. Dersom du har et sterkt immunforsvar, er sjansen for at kroppen din takler sykdommer og utfordringer bedre. På denne siden vil du finne behandlingsprogram med sammensatte metoder som kan hjelpe mot migrene. Dersom du ønsker å lære mer om behandlingen kanmetode som benyttes være et godt sted å starte. Du bør også ta en titt på videoen nedenfor.

Migrene triggere – last ned sjekkliste?

Faktorer som kan utløse et migreneanfall kan være mat, drikke, medisin, stress, ubalanse i søvnrytmen, sterkt lys, lavt blodsukker, lukter, og hormoner for å nevne noen av de vanligste. Dersom du har vurdert å føre migrenedagbok og ikke klart å komme i gang, gir vi deg litt drahjelp her. Last ned listen nedenfor! Når du merker migreneanfallet haker du av mulige triggere. Over tid kan det være at du ser et mønster, og da er det jo lurt å unngå disse tingene så godt du klarer.  Ta kontakt med lege for å konsultere og bekrefte triggerne du er kommet frem til.

Symphomer i forkant av et migreneanfall?

25 prosent av de som har migrene opplever symptomer opptil 24 timer forut for anfallet. Symptomene kan være forandring i humør, ved at de for eksempel blir deprimerte eller irritable. Andre kan oppleve en merkelig smak eller lukt, eller lide av forstoppelse. Noen føler seg også svimle, gjesper mye, eller opplever anspenthet i muskler.

Behandling av migrene?

Dr.Robert Sheeler, ved ”Mayo Clinic” i USA, mener at en livsstilsendring i stor grad kan hjelpe og redusere migreneanfall. Han trekker frem trening, diett, riktig mengde søvn, reduksjon av stress, og godt inntak av væske som eksempler på faktorer som kan hjelpe.

Blant de første medisinene som gjerne prøves i forsøke på å helbrede migrene er naproxen, ibuprofen, paracetamol og aspirin med koffein. Dersom ikke noe av dette fungerer, kan legen foreskrive sumatriptan eller antidepressiva som for eksempel trisyklisk antidepressivum. Dersom migrenen er i begynnerfasen, har soppen ergot blitt benyttet med gode resultater.

Det finnes også en del behandling, i form av medisiner og annet, som søker å forebygge og begrense migreneanfallene. Da kan vi nevne betablokker, antikonvulsiva, antidepressiva, gabapentin, botox og diverse urter. Andre tiltak som kan være aktuelle er oksygenbehandling, synskorreksjon, trening, visualisering, selvhypnose, akupunktur og massasje. Noen pasienter med migrene opplever at glutenfri mat hjelper.

Tilbake til toppen

Resultatene var enstydige, og kontrollgruppen viste ingen bedring i det samme tidsrommet som undersøkelsen varte. Det ble også satt strenge krav til at alle deltagere i undersøkelsen hadde hatt migrene, eller kronisk hodepine, minst 3 måneder forut for undersøkelsen. Videre måtte personen ha hatt to utbrudd av hodepine per uke med en intensitet tilsvarende minst fire på den såkalte visuelle analoge skalaen.

Vår erfaring med migrene er at over 95 prosent blir friske med behandling hos oss. Nedenfor kan du se videoer som forklarer mer i detalj.

Din migrene – din vei

Som vi ser er det svært mange mulige veier å gå for å finne en god kur mot migrene for den enkelte. Ettersom forskerne enda ikke har klart å finne en god løsning som fungerer for alle, blir det opp til deg å forske på deg selv. Her gjelder det virkelig å være kreativ.

En norsk mann i 40-årene forteller på et forum på internett at han i mange år har forhindret migreneanfall kun ved å gi seg selv intens hode- og nakkemassasje hver gang han merker symptomene som kommer i forkant av migreneanfallet. Han hevder at han på denne måten har ”hoppet over” alle anfallene i en årrekke.

Referanser:

Webberley, Helen (2015), «How is migraine diagnosed?», medicalnewstoday.com

Berry, Jennifer (2016) “Latest Medications and treatmens for migraine”, healthline.com

“Migrene”, nhi.no

“Aura Migraines – an overview”, excedrin.com

Flere kilder forekommer kun på thai (gis på foresørsel)

www.000webhost.com