Thaimassasje – alt du trenger å vite

Thaimassasje oppsto da Jivaka Kumar Bhacca forente ayurvediske prinsipper fra India med assisterte yogaposisjoner ogakupressur. Han var en meget respektert lege i sin tid, og behandlet mange av samfunnets respekterte personer.

Ayurvediske prinsipper taler for et enkelt liv levd i harmoni med naturen. Blant annet er meditasjon, god søvnbalanse, og en riktig diett sentralt. Akkupressur dreier seg om å trigge punkter på kroppen enten med nål, finger eller annet verktøy. Yoga dreier seg i hovedsak om å strekke muskler, og annet bindevev, mens man finner den indre roen.

Hva er thaimassasje?

Vi kan lære mye om thai-massasje ved å se på dens opprinnelse, og det vi kan fastslå med en gang er at det dreier seg om å styrke kroppen og dens immunforsvar ved å løse opp spenninger, og balansere energiflyten i kroppen. Dette gjøres ved å trykke på triggerpunkter, og ved å benytte ulike yogaposisjoner til å tøye musklene.

Thaimassasje er kjent for å benytte en matte på gulvet, samt at massøren bruker albuer, knær, og ben i tillegg til hender under massasjen. Tradisjonelt sett benyttes ikke oljer i behandlingen.

Mottageren av massasjen får utdelt to klesplagg: en løstsittende over- og underdel. Massøren starter gjerne med føttene og benene, og beveger seg oppover på kroppen, for så å avslutte med hodet.

Normalt sett starter massøren med å trigge punkter på kroppen. Først forsiktig, og deretter klemmer han eller hun hardere og mer intenst. Etterhvert vil massøren også gå over til strekkingen som thaimassasje er blitt så kjent for. Dette gjøres rett og slett ved å lede kroppen inn i såkalte yogaposisjoner.

Hva er medisinsk thaimassasje?

Hovedforskjellen mellom vanlig thai-massasje og medisinsk thai-massasjemerkes best ved at massøren bruker mer kraft i behandlingen ved sistnevnte. Noen ganger benyttes verktøy som pinner eller stokker for å presse med maksimal kraft.

Han eller hun vil også i større grad massere mageområdet for å helbrede både den, og andre områder av kroppen. Dersom mottageren av massasjen har mye blokkeringer og smerte i musklene, kan også oljer benyttes.

Hvordan kan medisinsk thaimassasje hjelpe?

Selv om man kun tar hensyn til de fordelene med thaimassasje som er innenfor den vestlige legevitenskapens kunnskapsområdet, vil det være nok til å overbevise de fleste om at dette har noe for seg. De siste ti årene har det nemlig vært forsket mye på denne behandlingsformen.

For folk flest vil det meste av smerte i muskler og ledd som oppleves på daglig basis skyldes for mye gjentagende, lite varierte bevegelser uten at spenningen blir løst opp. Trening og jobb er nok blant de største synderne.

Akkupressur hjelper bloggjennomstrømningen i kroppen slik at massøren i etterkant kan strekke musklene mer enn det som kanskje ellers hadde vært mulig å utføre på egenhånd.

Når en muskel er anstrengt tolker kroppen dette som at den er i bruk, og antagonisten, altså muskelen på motsatt side, vil bli svakere. Thai-massasje løser opp anspentheten slik at musklene kan vende tilbake til sine naturlige tilstander, og dette påvirker også elastisiteten til leddene.

Terapeuten kan også løse opp knuter i muskel og bindevev. Han/hun legger da et kraftig press på problemområdet for deretter å bevege seg over dette området for å ”knuse” knuten. Dette kan føre til stølhet de neste dagene.

I den medisinske massasjen er det også merkbart at den Ayurvediske biten kommer mer til sin rett. Massøren, tester blodtrykk, og gjør noen grunnleggende tester som kan fastslå din omtrentlig prosent av kroppsfett. I tillegg vil terapeuten spørre om ting som har med kosthold, søvnrytme, stress osv. å gjøre

Les om strekkøveser som benyttes i behandlingen!

Utdannelsen til en thaimassør

Innenfor tradisjonell thaimassasje finnes det fire forskjellige kunnskapsnivåer som massører blir rangert etter.

Nivå 1: Dette er den billigste form for thaimassasje du vil kunne få. Massøren må ha minst 150 timer kursing.

Nivå 2: På dette nivået har de hatt 800 timer trening fra staten. De kan diagnostisere og kurere 10 vanlige helseutfordringer.

Nivå 3: Massøren har nå hatt over 1300 timer skolering eller bestått en test. Han eller hun kan kurere opp til 1000 forskjellige symptomer. Det er vanskelig å finne massører i Thailand som har kunnskap tilsvarende dette nivået.

Nivå 4: På dette nivået har personen en doktorgrad (tradisjonell thai doktor) som det tar om lag 4,5 år å tilegne seg. I tillegg må man avlegge en statlig test. Det er ca. 2000 personer hvert år som forsøker å ta testen, men kun 10-15 prosent som består. Det er meget få massører i Thailand på dette nivået fordi de gjerne jobber andre steder, eksempelvis på sykehus.

Referanser:

1. School of traditional thai massage, «10 typer, thai-massage.com

2. “What is thai massage?”, bodyharmonics.co.uk

3. Chaithavuthi, Jan og Muangsiri, Kanchonoo (2012) “Ancient Thai Massage – Healing with Life Force”

4. Flere kilder forekommer kun på thai (gis på foresørsel)

I behandlingen på denne siden brukes kun massører på nivå 4. I tillegg til en

doktorutannelse har de også mange års erfaring med thaimassasje.

For mer detaljert informasjon om thaimassasje kan du lese bloginnlegget “Hvordan kan thaimassasje bedre din fysiske helse”.

Tilbake til toppen

Hva sier forskningen?

Det foreligger en del forskningsrapporter på thai-massasje. Vi har desverre ikke oversikt over alt, men mye av den forskningen som er lansert av den amerikanske regjeringen er tilgjennelig på våre sier.

www.000webhost.com